Vil sette norgesrekord

Publisert: 17. desember 2019

Øystein Haugen er godt i gang med treningen for å greie å løpe opp og ned Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro (5895 moh) og den tilknyttede kampanje for å samle inn en million kroner til Lungekreftforeningen. Nå har han justert ambisjonene, og han proklamerer at han går for norgesrekord.

– Ja, det gjør jeg! Dersom mine detektiv-skills holder stand, så er norsk rekord på 10 timer og 46 minutter, satt av Jarle Trå i 2009. Jeg går for under 10 timer, sier han, og forklarer hvordan han har tenkt å klare det:

– Løypa er på 42 kilometer – like lang som et maratonløp. 21 kilometer opp, 21 kilometer ned. I sommer var jeg og testet meg på løping i høyden i Equador og ved hovedstaden Quito. Der løp jeg 5 kilometer nedover, fra 4700 meter til 4000 meter på 31 minutter, med en negativ stigningsprosent på -14 prosent. Det tilsvarer en fart på 9,5 km/t. På Kilimanjaroturen skal jeg løpe 21 kilometer nedover, fra 5895 meter til 1700 meter som er turens start og stoppunkt. Den negative stigningsprosenten er på -20 prosent. De 21 kilometerene skal jeg klare på 7 km/t. Det er nøyaktig 3 timer.

Så var det oppover da. Like mange kilometer som nedover. For å klare målet på 10 timer, må jeg gjøre 21 kilometer på 7 timer. Det er 3 km/t. Det høres lite ut, sier du. Men ta å prøv deg på 20 prosent stigning, så skal du se hvor fort det går. Også puster du gjennom nesen. Norsk rekord oppover er for øvrig på 7 timer og 19 minutter, forteller han.

 

Til minne for sin mor

Det var i forrige utgave av Pust vi første gang skrev om Øysteins fantastiske engasjement og ambisjoner for å markere lungekreftsaken og samle inn penger til Lungekreftforeningens arbeid.

– Da jeg var 21 år mistet jeg mamma. Hun døde kun to måneder etter at hun fikk diagnosen lungekreft. Der og da var alt så uvirkelig, det var først etter hvert som årene gikk at jeg ble mer nysgjerrig på kreften. Etter at flere nære og kjære også ble rammet av kreft bestemte jeg meg for å forfølge ønsket om å forske på kreft. Etter 12 år i barnehage, i en alder av 35, var det på tide å skifte yrke. Jeg vil bidra til kreftsaken! Jeg sa opp min trygge jobb, og jobbet hardt for å komme inn på bachelor i bioingeniør. Som bioingeniør er mulighetene mange – blant annet kreftforsker.

Det stopper ikke der. Jeg vil også starte en innsamlingsaksjon, og for å spre innsamlingsaksjonen mest mulig, krydrer jeg innsamlingsaksjonen med en løpetur opp og ned. Med det, ønsker jeg å inspirere andre til å gjøre det du tror er umulig. Jeg, en helt vanlig mosjonist, kan med stort nok ønske og motivasjon få til det meste, sier han.

 

#mintopp

Tiltaket ble selvfølgelig tatt godt imot i Lungekreftforeningen, og foreningen spiller videre på engasjementet ved å lansere kampanjen #Mintopp som går ut på å få alle lungekreftpasienter til å sette seg sitt personlige toppmål – enten det er en topp i nærområdet eller å greie å gå opp trappen hjemme.

– Det er flott at Øystein setter fokus på lungekreft. Det er en svært alvorlig sykdom og mange lungekreftpasienter har mer enn nok med å gå trappene hjemme. Men likevel er det viktig å være i aktivitet. Selv om vi ikke kommer opp på Kilimanjaro kan alle nå sin topp, sier Cecilie Bråthen. Sammen med Øystein har Lungekreftforeningen laget en kampanje på foreningens webside og Facebookside som heter #mintopp der folk kan gi til kampanjen.

Følg med på kampanjen!

Aksjonen har en egen kampanjesiden på Facebook som vi oppfordrer våre lesere til å besøke og dele med sine venner:

https://www.facebook.com/donate/868360433565441/

Du finner også kampanjen ved å gå inn på Lungekreftforeningens facebookside og se på Innsamlingsaksjoner.