Møt opp til behandling og kontroller

Publisert: 7. april 2020

–  Mange er lungekreftpasienter er redde for koronasmitte. Det er forståelig. Men det er viktig å huske på at det er en mye større risiko å ikke fortsette kreftbehandling, eller møte opp til de timeavtalene du har. Jeg vil på det sterkeste oppfordre alle lungekreftpasienter til å fortsette sitt planlagte behandlingsforløp, samt å møte opp til timeavtaler, sier Åslaug Helland, overlege ved Radiumhospitalet og hovedstyremedlem i Lungekreftforeningen.

Helseministeren la 6.april frem tall som viser at koronasmitten ser ut til å være er under kontroll i Norge. Hva betyr dette for lungekreftpasienter?

– Nå som vi har stabile tall når det kommer til smitte så tenker vi at vi skal tilbake til et mer normalt opplegg for alle kreftpasienter. Det er etablert egne COVID-19 avdelinger ved sykehusene som vil håndtere nye smittede. Kreft er et prioritert område innen helsesektoren, og målet er at vi skal nå tilbake til normalen når det kommer til behandling og oppfølging av kreftpasienter, sier Helland.

Hvordan skal lungekreftpasienter forholde seg fremover?

–  Akkurat hvordan det blir fremover er vanskelig å si. Å holde avstand og vaske hendene er noe jeg tror vi vil leve med lenge. For lungekreftpasienter er det særlig viktig å alltid følge helsemyndighetenes råd til enhver tid. Jeg vil anbefale å ta utgangspunkt i Folkehelseinstituttets råd. Dersom du er i tvil så ta kontakt med din behandlende lege.

Folkehelseinstituttet: Koronavirus – fakta, råd, tiltak

Lungekreftforeningen 12.03.20: Koronaviruset – lungekreftpasienter tilhører utsatt gruppe

 

Generelle råd for å redusere risiko for å bli smittet:

  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig
  • Pass på at de du bor sammen med vasker hender ofte. Dette gjelder også eventuelt besøkende
  • Unngå håndhilsning og klemming
  • Vask hjemmet ofte, spesielt på overflater som ofte berøres
  • Unngå unødvendig samvær med personer med symptomer på luftveissykdom