Vaksine mot lungebetennelse tilgjengelig igjen

Publisert: 19. mai 2020

Folkehelseinstituttet melder at de nå har fått inn flere doser med pneumokokkvaksine.

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Brita Askeland Winje, forteller at det ikke er rasjonering på vaksinen nå, utover at den er forbeholdt personer i risikogruppene jamfør vaksinasjonsveilederen, og at det er lege som vurderer behov for vaksinasjon. Hun anbefaler pasienter som ønsker vaksine om å kontakte sin fastlege for å få resept/satt vaksinen.

Folkehelseinstituttet anbefalte i begynnelsen av mars alle eldre over 65 år og andre risikoutsatte personer om å ta lungebetennelsevaksinen (pneumokokkvaksine). På grunn av økt etterspørsel av vaksinen har det lenge vært tomt på apotekene.

Åslaug Helland

Åslaug Helland, overlege ved Radiumhospitalet og hovedstyremedlem i Lungekreftforeningen, sier at man i utgangspunktet har grunnlag til å anbefale lungekreftpasienter vaksinen, og i sær eldre pasienter som får behandling som reduserer immunforsvaret. Lungekreftpasienter kan ta kontakt med behandlende lege eller fastlege, for å få en vurdering og eventuelt tilgang til vaksinen.

 

Kilde: https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/pneumokokkvaksinasjon—veileder-fo/#pneumokokkvaksinasjon-for-personer-med-risikofaktorer