
Opptak fra webinarer: forskning på lungekreft og seneffekter etter lungekreft
Publisert: 10. november 2020
Publisert: 10. november 2020
20. november i 2019 mistet Britt Rosenvinge sin kjære samboer Bjørn Tore Blomquist (62).
Han hadde en alvorlig lungekreft, men det var en ny cellegiftkur mens han hadde en ubehandlet lungebetennelse, som tok livet av han. Nå har sykehuset i Telemark fått påpakning fra Fylkesmannen (nå kalt Statsforvalteren) om at de har brutt loven både når det gjelder forsvarlig pasientbehandling og manglende kontinuitet i kontaktlegetilbudet.
9.februar arrangerte foreningen et høyaktuelt webinar om lungekreft, korona og vaksinasjon. Vi hadde med oss Lars Fjellbirkeland, dr.med., spesialist i lungesykdommer, overlege ved Lungeavdelingen på Rikshospitalet, som fortalte om hva vi i løpet av det siste halvåret har lært om lungekreftpasienter, korona og sykdomsrisiko.
Opptak fra webinaret ser du her.
Hvert år er det 35000 nye krefttilfeller, 11000 dør og 296.000 lever med kreft. Hver av disse har minst 1 pårørende, som betyr at det er mange som er pårørende til en som har eller har hatt kreft.
På Verdens kreftdag 4. februar ønsker vi i år å hylle og takke pårørende for deres uvurderlige innsats og støtte til mennesker med kreft.
– Det er dessverre ikke noe systematisk, godt tilbud om rehabilitering av kreftpasienter i dag. Det til tross for at de fleste kreftpasienter nå er blitt langtidsoverlevere av sykdommen sin, ofte kalt kreftoverlevere, sier professor emeritus Stein Kvaløy.
På tampen av året fikk flere forskningsprosjekter innen lungekreft tildelt støtte. To prosjekter fikk tilsammen 15 millioner i støtte under Kreftforeningens årlige forskningsutdeling, og KLINBEFORSK ga 19,3 millioner til en forskningsgruppe ved St. Olavs.