bilde av sunniva gylver–  Hva bærer meg, hva gir meg motstandskraft når livet slår? Hva kan jeg lene meg på, hvordan kan jeg møte det som kommer? Det å være tro mot det man tror på, er noe som kan bidra til å gi indre fred, også når man er utfordret i livet. Det har jeg sett hos mange, som er i vanskelige situasjoner, at det å finne frem til nettopp dette gjør det enklere å takle det som er vondt.

Gi deg plass til å sørge

Gylver er av den oppfatning av at dagens samfunn ofte gir smale rom for å sørge over tap i livet. Hun oppfordrer til å ikke være den «flinke» pasienten, eller den «beste» pårørende.

–  Du må gi deg selv det rommet du trenger for å sørge, det er ingen som kan bestemme om slik du sørger er for mye eller for lite. Du har rett til å sørge over at livet ikke ble slik man så for seg. Det å bli bedre til å møte dette, og skape rom for å sørge, er viktig. Vi må anerkjenne at livet er både gode og vonde ting, og snakke sant om livet.

Livet er urettferdig

Tro og livssyn kan være både best og verst når man står i kriser. Dersom man rammes av noe vondt og har med seg en religiøs tro som forteller deg at ditt tap kommer av at du har gjort noe galt, eller fordi du ikke har trodd nok så blir troen eller livssynet en bidragsyter til at du kjenner på skyld og skam. Dersom man har med seg en tro som bidrar til at man føler seg mindre alene, som ikke fordeler skyld, og som gir en trygghet i møte med både livet og døden, så blir det i stedet en positiv vinkling som er en støtte i situasjonen.

–  Ikke la verken religion eller annen filosofi påvirke deg slik at du føler skyld eller skam over at nettopp du har blitt syk, eller at noen du er glad i er blitt syke. Livet er blodig urettferdig. Vi mennesker er utrolig sårbare i livet, og belastningene er så skjevfordelt, slik er det å leve.

Tre grep til hjelp i en krisesituasjon

Det å stille seg spørsmålet; hjelper det meg det jeg gjør i en krisesituasjon? Hva skal jeg gi plass til for å ha det så bra som mulig i den situasjonen jeg står i, mener Gylver er et viktig grep. Hun har ikke et entydig svar på dette, men har selv god erfaring med tre grep for å bidra til at man har det bedre i en krise (og egentlig i hverdagen også):

  • Selektiv oppmerksomhet: Det er viktig å tenke gjennom at det du gir oppmerksomhet det gir du også styrke. Det betyr noe hva vi dveler ved, derfor vil jeg være bevisst på hva jeg gir oppmerksomhet i livet. Innføre en god daglig rutine: Hver dag forplikter hun seg på å gi oppmerksomhet både til noe av det som skjer som gjør henne sint og fortvilet, og noe av det som gir håp og tro og kaller på smilet, både i sitt eget liv, og i verden.
  • Finne ut hva man selv tror på og mener er riktig og viktig å gjøre i livet, og ta noen konkrete valg og grep i eget liv som speiler dette.
  • Finne et sted man kan legge fra seg alle bekymringer. Vi trenger alle hvile innimellom. Jeg, som religiøs, legger hver kveld og morgen alt og alle i Guds hender, og hviler i det.

Relasjoner betyr mye

–  Jeg har stor tro på hva det enkelte mennesket kan klare å bidra med som medvandrer i livet, både når man er i samme situasjon og når man vet hvordan det er å være i denne situasjonen. Nettverk er derfor viktig, men ikke alle har et nettverk, da spiller rommene som skapes i organisasjoner som Lungekreftforeningen en stor rolle. Vi kan gjøre utrolig mye for hverandre, ved å oppsøke og skape slike rom.

bilde av sunniva gylver

Sunniva Gylver (58 år) besøkte Lungekreftkonferansen vår i november, der hun blant annet delte personlige erfaringer fra da hun mistet mannen sin i 2021, som døde av lungekreft. Gylver har jobbet 30 år som prest, og ble i februar i år vigslet som ny biskop i Oslo.  For to år siden ga hun ut en bok rundt temaet; Midt i alt som er: en fortelling om kjærlighet, sorg og eksistensiell beredskap.