Ja til behandling med ny sjekkpunkthemmer
I møtet i Beslutningsforum 26. august ble medisinen Tevimbra innført til behandling av tre ulike former lokalavansert eller metastatisk ikke-småcellet lungekreft og plateepitelkarsinom. - Selv om godkjenningen ikke åpner for at nye grupper kan få behandling, så er det en fordel å ha flere medikamenter å velge mellom, sier lungekreftlege Vilde Drageset Haakensen.
Tislelizumab (Tevimbra) er en ny sjekkpunkthemmer som er godkjent for pasienter som allerede har mulighet til å få immunterapi (med andre sjekkpunkthemmere).
Hvilke pasienter er denne behandlingen aktuell for?
- Tislelizumab ble nå godkjent for pasienter med utbredt sykdom der kurativ behandling ikke er mulig. Det ble godkjent både i kombinasjon med cellegift (som første behandling for ikke småcellet lungekreft) og alene (for pasienter som har vekst av sykdommen etter behandling med cellegift). Det er den første gruppen som det er mest aktuelt for, ettersom de fleste med ikke småcellet lungekreft får immunterapi som del av første behandling. For pasienter med krefttypen adenocarcinom kreves det at kreftcellene uttrykker mye av proteinet PD-L1 for å gi tislelizumab, forklarer Vilde Drageset Haakensen, spesialist i onkologi og overlege ved Avdeling for kreftbehandling på Oslo universitetssykehus.
Hva kan vi forvente av denne nye sjekkpunkthemmeren?
- Vi har ikke studier som sammenligner de ulike sjekkpunkthemmerne (immunterapipreparatene), med det kan se ut som om de har relativt lik effekt. Det åpner altså ikke for at nye grupper kan få behandling, men det er en fordel å ha flere medikamenter å velge mellom. For enkelte pasienter kan det være forskjell på hvor godt man tåler ulike medikamenter i samme klasse og det er en fordel at det blir priskonkurranse mellom medikamentene, sier Haakensen.
Les mer: Innfører syv nye behandlingsmetoder for kreft, Nye metoder 26.08.24