Behandlingsnytt engasjerer, naturlig nok, enormt mye - spørsmålene fra salen var mange, både underveis og i etterkant av foredraget til Grønberg. 
En nyttig nettside som Grønberg henviser til er siden til Norsk Lungekreftgruppe, her finner man blant annet oversikt over studier i Norge og nylige oppdateringer i handlingsprogrammet for lungekreft. 

Småcellet lungekreft

Innen småcellet lungekreft trakk Grønberg frem Thora-studien, som er på vei inn i en sluttfase, hvor pasienter med småcellet lungekreft i begrenset stadium fikk høydose strålebehandling gitt med to stråledoser per dag. Studien viste at dette gir bedre overlevelse sammenlignet med standard stråledose.
-  De siste oppdaterte overlevelsestallene fra studien viser at gjennomsnittelig overlevelse nesten fordobles og at 40 prosent flere pasienter som er i live etter fem år. Dette er det største fremskrittet for denne pasientgruppen på 25 år, forklarte Grønberg. 
Videre var Grønberg innom ACHILLES-studien, som pågår og har som mål om å undersøke om immunterapi forlenger overlevelsen hos pasienter med småcellet lungekreft i begrenset stadium. Her håper Grønberg å rapportere resulater til sommeren. ADRIATIC-studien er en lignende studie som ACHILLES, hvor småcellet lungekreft i begrenset stadium får immunterapi, men da med en annen type immunterapi. Foreløpig viser resultater fra ADRIATIC at behandlingen gir to år forlengelse av gjennomsnittelig overlevelse.
- Det dette betyr er at med bedre strålebehandling og med tillegg av immunterapi så har det da endelig skjedd noe for denne pasientgruppen!

Videre forklarte Grønberg at det pågår studier på behandling med bispesifikke antistoffer, i tillegg til cellegift og immunterapi, for pasienter med utbredt småcellet lungekreft. Dette er behandling som Grønberg og kollegaene håper at skal bli det neste store for denne pasientgruppen. 

Ikke-småcellet lungekreft

CROWN-studien er en studie på målrettet behandling med lorlatinib ved ALK-pos lungekreft.
-  Fem-års data på denne studien viser at 60 prosent ikke opplevde utvikling i sykdommen, dette er fantastiske resultater, sa Grønberg. 
Handlingsprogrammet for lungekreft er nylig revidert, og lorlatinib er tatt inn som ett av førstevalgene for denne pasientgruppen. 

For pasienter som får tilbakefall etter å ha fått behandling med lorlatinib, finnes det nå også håp forklarte Grønberg. ALKOVE-1 studien, som ble presentert på EMSO (den Europeiske kreftkongressen), viser at pasienter som fikk medikamentet NVL-655 ved tilbakefall hadde svært god effekt. Grønberg mener at dette er et medikament som ser lovende ut for fremtiden. 

Grønberg kom også med gode nyheter for pasienter med RET-mutasjon. I Beslutningsforum sitt møte 21.oktober ble det vedtatt å innføre det målrettede medikamentet Selperkatinib (Retsevmo), som monoterapi for RET-positive som ikke tidligere har fått RET-hemmer.
- Dette er et legemiddel som har veldig god effekt, 85 prosent responderer på dette, og vi er glade for at vi nå har fått dette medikamentet, sa Grønberg. 

Grønberg trakk også frem LAURA-studien, som er en studie på pasienter med EGFR-mutasjon med lokalavansert sykdom, det vil si at de ikke kan opereres, som får Osimertinib, resultater fra studien viser at dette bremser sykdomsutviklingen. 

Hva gjøres med pasienter med operabel sykdom, altså pasienter som vil ha effekt av å bli operert? Dette er en gruppe hvor man opplever at en del får tilbakefall.
-  Det største som har skjedd de siste årene for denne gruppen er at vi har sett at det å gi immunterapi og cellegift før kirurgi har hatt god effekt, forklarte Grønberg. 
Dette kalles adjuvant behandling. 

Grønberg trakk også frem en studie som har vært foreslått i Norge, men som nå gjennomføres i Nederland. Der gir forskerne lavere og mindre hyppige doser med immunterapien pembrolizumab, og sammenligner dette med standardbehandling til pasienter med ikke-småcellet lungekreft. Dette er en studie forskerne i Norge følger tett. 
- Dette er et kjempeviktig initiativ som kan være med på å redusere belastningen på pasientene. 

Opptak fra alle foredragene på Lungekreftkonferansen blir publisert på nettsiden vår i løpet av uke 46. I Pust 4.24 vil det også bli artikler fra konferansen.