Se opptak fra debatten: Kan vi utrydde lungekreft?
Risikofaktorer, hvordan vi kan forebygge, finne og behandle lungekreft og hvilke muligheter som ligger i helsepolitikken for å hindre tidlig død av lungekreft ble debattert under vårt arrangement 13.august på Arendalsuka.
Behovet for innføring av et nasjonalt screeningprogram for lungekreft ble godt belyst gjennom debatten.
Åslaug Helland, kreftforsker og spesialist i onkologi ved Oslo Universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo og Trond-Eirik Strand, lege og forskningleder for lungekreftstudien "Tidlig diagnostikk av lungekreft" ved Oslo Universitetssykehus var tydelige på at et screeningprogram ikke vil føre til mer press på lungeleger og onkologer.
- Hvis man faktisk får til screening og får kurert flere av pasient på et tidlig tidspunkt så vil onkologene få mindre å gjøre, sa Helland.
- Av 1000 vi har screenet er det ca 10-15 stykker som har gått til staging med PET-scan og bronkospkopi, så dette har ikke medført ekstra arbeid for lungeleger, sa Strand.
Hva skjer vi dersom screening ikke blir innført?
- Det vil ta veldig mange år før man ser noen substansiell nedgang i antall lungekrefttilfeller, vi kan ikke la det være en unnskyldning for å ikke starte screening, sa Helland.
Det ble god debatt mellom Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet og Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Hoksrud pekte på at prosessen med å utrede innføring av lungekreftscreening tar for lang tid, og at det nå er tid for handling. Dialogen med Helsedirektoratet startet i 2019, og først nå i sommer ble det satt ned en arbeidsgruppe for screening - altså hele 5 år.
- Vi vet at lungekreftscreeening er en treffsikker måte å finne lungekreft tidlig og dermed kan kreftsykdommen mest sannsynlig kureres, sa Kari Grønås, leder i Lungekreftforeningen.
Grønås oppfordret politikerne til å få screening inn i partiprogrammene og inn i budsjettene, samt at Vasvik må briefe helseministeren i etterkant slik at screening kommer på agendaen.
- Lungekreft er Norges mest dødelig sykdom, hvis vi screener risikopasienter så må vi lære av de som har gjort dette tidligere, som sier at de får 20% mindre dødsrate, det er 400 pasienter i året, sa Grønås.
Se hele debatten her: